شماری از خبرنگاران بامیان از آنچه که محدود شدن آزادی بیان و فعالیت های رسانه ای در نتیجه برخوردها فراقانونی مقامات محلی این ولایت می خوانند، به شدت ابراز نگرانی کرده اند.
بر اساس آنچه که این خبرنگاران می گویند؛ این محدودیت ها مواردی چون احضار، بازجویی، بازداشت و تهدید خبرنگاران، خودداری مسئولان محلی از ارائه معلومات، تلاش در جهت سانسور گزارش ها و توهین و تحقیر خبرنگاران را شامل می شود.
این نگرانی ها و انتقادها پس از آن مطرح می شود که روز گذشته نجیب الله الفت خبرنگار رادیو نسیم در بامیان در مراسم آغاز کار ساخت یک جاده، بدلیل آنچه که مقام های محلی مطرح کردن سوال های جنجال برانگیز و "خلاف نرم"خواندند، از سوی عبدالرحمان احمدی سخنگوی والی این ولایت مورد تهدید و توهین قرار گرفت.
آقای الفت گفت: "در زمان صحبت والی بامیان با خبرنگاران، انتقادهای مردمی را که قرار است خانه های شان با ساخت جاده تخریب شود مطرح کردم، اما پس از پایان گفتگو، سخنگوی والی به گونه توهین آمیزی به من هشدار داد که پرسش های خلاف نرم را مطرح نکنم در غیر صورت با برخورد جدی مواجه خواهم شد."
او افزود که مقام های محلی هیچ حقی ندارند تا برای فعالیت های خبرنگاران و پرسش هایی که از سوی آنان مطرح می شوند، نرم و معیار تعیین کنند.
در بامیان پایین رتبه ترین مقام های دولتی نیز در زمینه های مختلف خود را صاحب صلاحیت دانسته و همواره با خبرنگاران توهین آمیز برخورد می کنند.
"سلطه جویی اداره محلی بر خبرنگاران"
با آنکه بر اساس قانون اساسی کشور آزادی بیان از تعرض مصئون است، این نگرانی اینک در بامیان تشدید یافته است که به رغم این موضوع، اعمال محدودیت بر آزادی بیان و اطلاع رسانی به مردم، توسط مسؤلان حکومتی در این ولایت، سر آغاز سنت بد در کشور شده و مسؤلان محلی ولایات دیگر نیز با پیروی از مسؤلان محلی بامیان و اعمال محدودیت بر رسانه ها، این دستاورد ارزشمند را قربانی سلیقه های شخصی و حفظ منافع خود کنند.
با این حال زمان احمدی نماینده انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان در بامیان، رفتار توهین آمیز سخنگوی والی بامیان با یکی از خبرنگاران این ولایت را محکوم کرده و آن را نقض صریح آزادی بیان، حقوق شهروندی و قانون دسترسی به اطلاعات می داند.
آقای احمدی گفت که مقام های محلی بامیان بدون هیچ گونه اعتنایی به این موضوعات، در تلاش سلطه جویی بر خبرنگاران هستند و می خواهند تا برای فعالیت آنان حد و حدود تعیین کنند.
او تصریح کرد که تلاش های مقام های محلی بامیان برای محدودسازی آزادی بیان از دو سال بدینسو شدت بیشتری یافته است و در این مدت عده ای از خبرنگاران این ولایت از سوی آنان مورد توهین، تحقیر و لت و کوب قرار گرفته و حتا در برخی موارد برای چندین ساعت بازداشت شده اند.
"واکنش غیر موجه اداره محلی"
موضوع تلاش های اداره محلی برای محدودسازی آزادی بیان در بامیان در حالی جنجالی شده است که مسئولان بلندرتبه این اداره همواره خود را پایبند به اصول دموکراسی و حمایت از آزادی بیان و فعالیت های رسانه ها می دانند.
عبدالرحمن احمدی، سخنگوی والی بامیان با تاکید بر این موضوع می گوید که برخورد روز گذشته اش با خبرنگار رادیو نسیم ناشی از یک سو تفاهم بوده و قصد توهین به این خبرنگار را نداشته است.
با این حال عنایت ضیا خبرنگار تلویزیون آیینه این استدلال سخنگوی والی بامیان را غیر موجه و غیر قابل قبول می داند. آقای ضیا گفت حمایت از آزادی بیان در بامیان در حد چند شعار میان خالی است و هیچگاه جنبه عملی به خود نگرفته است.
این خبرنگار از نهادهای حامی رسانه های آزاد خواست که به مشکلات خبرنگاران بامیان به گونه جدی توجه کرده و نگذارند تا آزادی بیان و روند اطلاع رسانی به مردم، به عنوان یک دستاورد ارزشمند، قربانی سلیقه های شخصی مسؤلان محلی ولایت بامیان شود.
بامیان در یک و نیم دهه گذشته شاهد رشد بی سابقه آزادی بیان و فعالیت رسانه ها بوده است. هرچند خبرنگاران بامیان خوشبین بودند تا این وضعیت با توجه به امنیت، روحیه صلح طلبی و خشونت ستیزی حاکم در این ولایت برای مدت طولانی تداوم یابد، اما به نظر می رسد که اکنون برخلاف این خوش بینی ها، آزادی بیان و فعالیت رسانه ها در بامیان با محدودیت های جدی مواجه شده است.