مقام ها در وزارت احیا و انکشاف دهات اعلام کردند که ده ها پروژه انکشافی، آبیاری و آبرسانی به ارزش بیش از ۳۲۸ میلیون افغانی با شماری از شرکت ها و شوراهای انکشافی قریه ها به امضا رسیده است.
انجنیر نصیر احمد درانی، وزیر احیا و انکشاف دهات امروز در یک نشست خبری گفت: با امضای قرارداد ۳۷ پروژه انکشافی در یازده ولایت کشور ۸۳ روز کاری برای شهروندان کشور به وجود میاید.
آقای درانی در این نشست افزود که ۲۲ قرارداد پروژههای احیا و بازسازی سیستیم های آبیاری و پروژههای جلوگیری از تخریبات سیلاب ها شامل ساخت سرک، پل، پلچک، دیوارهای استنادی، کانالهای آبیاری و سربندها میباشد.
به گفته درانی پروژههای آبیاری و جلوگیری از تخریبات سیلاب ها به ارزش ۲۶۹.۵میلیون افغانی در ولایت های بدخشان، غزنی، کابل، خوست، ننگرهار، سمنگان، میدان وردگ، جوزجان، تخار و ولایت بلخ تطبیق و عملی می شود.
گفته می شود که این پروژه ها در تقویت اقتصاد محل به خصوص در قریه های که پروژه ها تطبیق می شود، نقش مهم و اساسی دارد و در عین حال برای مردم محل زمینههای کار را مساعد می سازد.
با تطبیق و عملی شدن این پروژه ها در تقویت زراعت دهات نقش کلیدی دارد و تطبیق آن باعث افزایش حاصلات دهاقین میشود.
وزایر احیا و انکشاف دهات می گوید از تطبیق پروژههای یادشده اضافه تر از ۹۳۴هزار تن در یازده ولایت کشور به شکل مستقیم و غیر مستقیم مستفید می شوند و در عین حال بیش از ۸۳ هزار روزکاری نیز برای مردم محل ایجاد می شود.
تنگی تاشقرغان
در میان این قراردادها، پروژه ساخت تنگی تاشقرغان ولایت بلخ نیز شامل است، تنگی تاشقرغان یکی از پروژههای حیاتی است که چندین ولایت را با ولایتهای بلخ، سرپل، جوزجان و فاریاب وصل می کند.
انجنیر نصیر درانی وزیر انکشاف دهات در نشست خبری امروز گفت: تنگی تاشقرغان در گذشته بر اثر جاری شدن سیلابها بارها تخریب شده و تاثیرات بدی روی زندگی مردم به خصوص اقتصاد ولایتهای شمال بهجا گذاشته است.
به گفته اودر حال حاضر این تنگی استراتژیک به صورت پخته و اساسی توسط وزارت احیا و انکشاف دهات ساخته میشود و با تکمیل آن مشکلات باشندگان ولایتهای شمال مرفوع می شود.
وزیر احیا و انکشاف دهات، همچنان گفت که در حال حاضر در تنگی تاشقرغان موقتا کانتینرها گذاشته شده تا زمینه برای تردد وسایط فراهم شود.
وزیر احیا و انکشاف دهات به شوراها و شرکت های تطبیق کننده هشدار داد که پروژهها را براساس قرارداد، در زمان مشخص و با کیفیت عالی آن تطبیق کند.
تامین آب آشامیدنی از اولویت هاست
نصیر احمد درانی، وزیر احیا و انکشاف دهات همچنان ۱۵ قرارداد پروژههای تهیه آب آشامیدنی صحی را به ارزش ۵۸.۶ میلیون افغانی نیز به امضا رسانید.
قرار است که این پروژهها در ۴۰ ولسوالی مربوط ولایتهای جوزجان، فاریاب، سرپل، تخار، کندز، بلخ، پکتیکا، پروان، غزنی، خوست، زابل و ننگرهار تطبیق و عملی شود.
آقای درانی می گوید تامین آب اشامیدنی صحی برای مردم دهات از اولویتهای مهم وزارت احیا و انکشاف دهات است.
خوشبختانه با تطبیق و عملی ساختن ۱۵ پروژه آبرسانی در مجموع آب آشامیدنی بیش از ۹۶هزار تن در ۴۰ ولسوالی تامین میشود. همچنین از طریق تطبیق این پروژهها در مجموع ۱۳۱۲۰ روز کاری نیز ایجاد میشود.
در همین حال شماری از روسایی شوراهای انکشافی می گویند که تطبیق پروژههای یادشده در رشد اقتصاد خانوادهها و مردم دهات کمک میکند.
حاجی نذیر رییس شورای انکشافی کوچیان ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار میگوید مردم این منطقه به آب آشامیدنی نیاز دارد و اکنون با تطبیق این پروژه مشکلات شورای انکشافی کوچیان برطرف میشود.
آقای نذیر از وزیر احیا و انکشاف دهات خواست تا پروژههای بیشتر را برای ولسوالی خوگیانی در نظر بگیرد کسانی که در این ولسوالی با آب آشامیدنی مواجه هستند مشکلا شان مرفوع شود.
توزیع آب آشامیدنی روزانه برای ۹۳ هزار فامیل
وزیر احیا و انکشاف دهات، افزود که از شروع ماه اسد سال جاری، روند انتقال آب توسط تانکرها و توزیع آب پاک را برای بیش از ۹۳هزار فامیل در ۶۲۰ قریه در مربوط ولایتهای فاریاب، جوزجان، بلخ، تخار، سمنگان، کندز و سرپل آغاز شده است.
درانی گفت: این مناطق در یک موقعیت خاص جغرافیای و شرایط اقلیمی نا مناسب قرار دارند و مردم با افزایش شدت گرما به کمبود آب آشامیدنی دچار میشوند که خوشبختانه وزارت احیا و انکشاف دهات همه ساله به این مشکل مردم رسیدگی میکند.
او همچنان افزود که وزارت احیا و انکشاف دهات، به منظور جلوگیری از وقوع چنین حوادث و شیوع امراض گوناگون ناشی از نبود آب، همه ساله با آغاز ماه اسد روند توزیع آب پاک را از طریق تانکرها آغاز میکند و این روند تا آخر میزان سال جاری ادامه پیدا می کند.
گفته می شود که این وزارت از طریق برنامه ملی آبرسانی خود روزانه برای بیش از ۹۳هزار فامیل، حدود ۱.۴میلیون لیتر آب را توزیع میکند.
آب آشامیدنی برای ولسوالی های کوت و اچین
از سوی دیگر، وزارت احیا و انکشاف دهات قرار است که حدود ۳۰۰منبع آبی (شامل ساخت شبکههای آبرسانی، حفرچاههای سطحی، عمیق و دیگر پروژههای آبرسانی) را در ولسوالیهای کوت، اچین، ده بالا، رودات، نازیان، غنیخیل، کامه
و سرخرود به ارزش ۶۹ میلیون افغانی تطبیق و عملی کند.
این وزارت همچنان حدود ۴۰ میلیون افغانی را تنها برای آغاز پروژههای تهیه آب آشامیدنی برای باشندگان ولسوالیهای کوت، اچین، دهبالا و نازیان که از چندی به این سو عملیات تصفیه سازی این مناطق توسط نیروهای امنیتی از وجود تروریستان و داعشیان آغاز شده در نظر گرفته است.
وزیر انکشاف دهات در نشست خبری امروز همچنان گفت که هفته گذشته انجنیران و تیم های تخنیکی خود را به ولسوالی کوت و برخی دیگر از ولسوالیهای ننگرهار به منظور سروی پروژهها فرستاده و قرار است با تصفیه سازی کامل این مناطق از وجود تروریستان، تطبیق پروژههای انکشافی آغاز شود.
وزیر احیا و انکشاف دهات تنها طی ۱۴ ماه گذشته، به تعداد ۵۲۲ قرارداد پروژههای آبیاری و جلوگیری از تخریبات سیلابها را به ارزش حدود سه میلیارد افغانی به امضا رسانیده است.
این پروژهها توسط برنامه انسجام ساحوی این وزارت تطبیق میشود که تاکنون بیشتری این پروژهها تکمیل و به بهره برداری سپرده شدهاند.
با این همه، وزیر احیا و انکشاف دهات میگوید که این وزارت تاکنون ۵۸ درصد بودجه انکشافی خود را به مصرف رسانیده است.