سیما سمر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می گوید که گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی بخاطر آنچه که در گذشته انجام داده از مردم افغانستان معذرت بخواهد.
خانم سمر در واکنش به پیوستن حکمتیار به روند صلح حکومت افغانستان طی نشست خبری امروز (یکشنبه) گفت: " گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی برای ایجاد زمنیۀ بهتر سیاسی باید از شهروندان افغانستان معذرت خواهی کند و این شجاعانه ترین و ابتدایی ترین اقدام برای آوردن صلح در کشور است."
به گفته بانو سمر، مردم هرگز فعالیتهایی که در گذشته صورت گرفته و حقوق بشر نقض شده را فراموش نمی توانند.
رییس کمیسیون حقوق بشر تاکید کرد که آنان طرفدار صلح و حل منازعات از طریق گفتگو اند، اما به هیچ وجه نمی خواهند حق مردم و قربانیان جنایات جنگی، زیر پا شود.
این در حالی است که پنجشنبهء گذشته هیئت مذاکره کننده حکومت افغانستان و حزب اسلامی مسودهیی توافقنامه صلح را در کابل امضا کردند که بر بنیاد این موافقتنامه به گلبدین حکمتیار مصونیت قضایی داده می شود.
در مراسم که به همین مناسبت در دفتر شورای عالی صلح در کابل برگزار شده بود، پیش نویس موافقتنامه میان محمد حنیف اتمر مشاور شورای امنیت ملی ریاست جمهوری و سید احمد گیلانی رییس شورای عالی و عطا الله سلیم معاون این شورا به نمایندگی از دولت افغانستان و محمد کریم امین به نمایندگی از گلبدین حکمتیار امضا شد.
بر بنیاد خبرنامهی مشترک حکومت و حزب اسلامی که در این مراسم خوانده شد، این سند پس از امضای محمد اشرف غنی، رییس جمهوری کشور و گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی، نافذ می شود.
امضای این پیش نویس واکنش های مثبت و منفی اعضای مجلس نمایندگان، نهاد های مدنی و کمیسیون مستقل حقوق بشر را به همراه داشت.
با این حال مسوولان کمیسیون حقوق بشر افغانستان می گویند که حکومت باید از ادامه فرهنگ معافیت جلوگیری کند.
حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار در جنگ های داخلی افغانستان سهیم بوده است و هم چنان در سالهای اخیر در برابر حکومت افغانستان جنگیده است.
هر چند پیشتر قریبالرحمان سعید عضو رهبری حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار از مردم افغانستان معذرت خواهی کرد اما یک عضو دیگر این حزب گفت که حزب اسلامی در گذشته کاری انجام نداده که اکنون از مردم معذرت خواهی کند.
نگرانی از وضعیت حقوق بشر افغانستان
رییس کمیسیون حقوق بشر افغانستان از وضعیت زنان، اطفال، بی جاشدگان داخلی، مهاجران و زندانهای افغانستان ابراز نگرانی کرد.
سیما سمر گفت که ۲۹ تا هزار نفر در زندان های کشور زندانی اند که در بیشتر موارد از سوی تحقیق کننده ها مورد شکنجه قرار می گیرند.
همچنان بر بنیاد آمار کمیسیون مستقل حقوق بشر در شش ماه نخست سال جاری ۷۲۹ قضیۀ خشونت علیه زنان به ثبت رسیده است که ۷۵ قضیۀ آن نقض جدی حقوق بشر است.
به گفته او، ۱۲۴ پرونده خشونت علیه کودکان در شش ماه نخست سال جاری، در این کمیسیون به ثبت رسیده است که ۲۸ قضیۀ آن نقض جدی حقوق کودکان بوده است.
خبرگزاری بخدی