برای اولین بار در نگارستان آرتور سکلر در شهر واشنگتن دی سی امریکا، گنجینه های از موزیم هنرهای اسلامی ترکیه به نمایش گذاشته شده است که در آن انواع مختلفی از نسخه های خطی قرآن کریم با دیزاین میناتوری به چشم می خورد.
در این نمایشگاه نسخه های قرآن به اندازه های مختلف دیده می شود، اما دو صفحه یکی از نسخه ها که قدامت آن به قرن پانزدهم بر می گردد به اندازهی بزرگ است که برای انتقال آن به یک وسیله نیاز است.
دو ورق این نسخۀ قرآنی ۱.۵ متر عرض و ۲.۱ متر طول داشته و سطر های خطاطی شدۀ آن بین ۲۰ تا ۲۲ سانتی متر ارتفاع دارد.
به گفتۀ معصومه فرهاد، مسوول نمایشگاه این نسخۀ قرآن که با شیوۀ زیبای ثلث به تحریر درآمده، به دوران تیمور که به "تیمور لنگ" مشهور بود، بر می گردد و خطاط آن عمر اقتا است.
خانم معصومه فرهاد به اسوشیتدپرس گفته: " تیمور به نسخ قرآنی با نوشتن کوچک آیات قرآن که در داخل یک انگشتر جا می شد، راضی نشد و می خواست آیات قرآنی با خط درشت تری نگاشته شود. عمر آقتا هم با وجودیکه شاهکار خط نازک آیات قرآن توانمندی بیشتری می طلبید با جرأت تمام به نوشتن قرآن به این اندازه مبادرت ورزید که با تشویق و تحسین تیمور مواجه شد."
خانم فرهاد افزود، این نسخۀ قرآن دارای صدها صفحه بوده است که با گذشت زمان یا از بین رفته یا هم دیگر در دسترس قرار ندارد و این دو صفحۀ آن در قرن ۱۹ توسط یک بریتانیایی سیاح در یک آرمگاه در شرق ایران کشف شد.
صفحات باز قرآن خود بازگو کنندۀ قدامت آن است که ترجمۀ آن آیات به زبان انگلیسی در روی محفظۀ آن نیز به چشم می خورد.
همه جلدهای قرآن و صفحات نسخه های آیات قرآن در ضمن، بازگو کنندۀ یک هنر دیرینه و تاریخی خطاطی و میناتوری است.
هنر خطاطی در بسیاری از کشور های جهان امروز، رنگ باخته است، اما در این نمایشگاه برگ ها و جلد های قرآن با شیوه های مختلف خطی، از کوفی زاویه دار گرفته تا نسق، ثلث و خطاطی به شیوۀ پر کاری با سیاهی و رنگ طلایی و انواع مختلف میناتوری ها به چشم می خورد.
متن عربی قرآن در طول تاریخ متحول بوده که ابتدا با خط کوفی و بعداً شش نوع دیگر خط به آن علاوه شده است.
در این نمایشگاه می توان تنوع سرسام آوری را در نسخه های قرآن مشاهده کرد، معصومه فرهاد گفت که این نمایشگاه "سبک های مختلف خوشنویسی، خطاطی و تذهیب را به نمایش می گذارد.
در این نمایشگاه مجموعۀ از ۴۳ نسخه و برگ های خطی قرآن کریم با میناتوری های مختلف، از ۱۵ اکتوبر تا بیستم فبروری ۲۰۱۷ در موزیم هنر آسیایی سیمیتسونیان شهر واشنگتن دی سی به روی علاقمندان به نمایش گذاشته شده است.
خبرگزاری بخدی