دیده بان انتخابات و شفافیت افغانستان موسوم به ایتوا از گماشتن کمیشنران سابق کمیسیون های انتخاباتی به عنوان مشاوران رییس جمهوری به شدت اظهار نگرانی کرده و گفته است که این امتیاز دهی، روند فرهنگ عدم پاسخدهی را در انتخابات آینده افغانستان تقویت می کند.
به تازگی محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری تمامی اعضای کمیسیون انتخابات و رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی سابق را به عنوان مشاوران خود برگزید.
در فرمان رئیس جمهوری آمده است: "به منظور استفاده از تجارب و اندوختههای اهل خبره در ساحات مربوط، سیزده بست خارج رتبه و تعیین اعضای قبلی کمیسیونهای مستقل انتخابات و شکایت انتخاباتی به حیث مشاوران رئیس جمهوری افغانستان با حفظ حقوق و امتیازات فعلی اداری و امنیتی، تعیین شان به وظایف جدید منظور است."
دیده بان انتخابات و شفافیت افغانستان این تصمیم رییس جمهور را فساد سیاسی خوانده و گفته است کمیشنران سابق کمیسیون های انتخاباتی به دستبرد و غفلت وظیفوی در انتخابات ۱۳۹۳ متهم هستند.
این نهاد می گوید که با این گونه تصامیم مردم بیش از پیش بر روند انتخابات اینده بی باور می شوند.
در اعلامیه که ایتوا امروز منتشر کرده آمده است: "دیده بان انتخابات و شفافیت افغانستان به این باور است. که دادخواهی نهاد های مدنی و مطبوعات آزاد طی دو سال اخیر برای تقویت روند اصلاحات انتخاباتی نتایج معکوس داشته است."
در اعلامیه گفته شده است که طی دو سال اخیر حلقات سیاسی حاکم در نظام با سو استفاده از اصلاحات انتخاباتی زمینه را برای فساد سیاسی در کشور فراهم کرده است.
دیده بان انتخابات و شفافیت افغانستان می گوید که سو استفاده از ماده ۱۵۶ قانون اساسی تحت نام رعایت ترکیب قومی به وضاحت نشان می دهد که دموکراسی جوان افغانستان زیر فشار فساد سیاسی به طور روز افزون اعتبار خود را در بین مردم و نسل جوان کشور از دست می دهد.
درخواست از جامعه جهانی
انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۳ افغانستان از جنجال ترین انتخابات دنیا شناخته شد و دو تیم مطرح این دور از انتخابات به تقلب و تزویر سازمان یافته متهم شدند.
این انتخابات به دلیل تقلب از طولانی ترین انتخابات جهان نیز شناخته شد و بلاخره با میانجیگری ایالات متحده امریکا منجر به تشکیل حکومت وحدت ملی شد.
دیده بان انتخابات و شفافیت افغانستان هشدار داده است که استقبال و حمایت بی قید و شرط نهاد های بین المللی و کشور های دوست از اقدامات ناقص و سمبولیک حکومت وحدت ملی در روند اصلاحات انتخاباتی میتواند زمینه را برای تحقق اهداف حلقات سیاسی مشخص در انتخابات اینده فراهم ساخته و فساد سیاسی را در افغانستان تقویت کند.
این نهاد از جامعه جهانی، کشور های دوست و کمک دهنده به افغانستان خواسته است تا از اقدامات حکومت وحدت ملی که سلامت و اعتبار روند انتخابات اینده را در خطر می اندازد استقبال و حمایت نکنند و فشارهای شان بالای حکومت برای اوردن اصلاحات واقعی و دموکراتیک که انتخابات دموکراتیک را در افغانستان تضمین کند. بیشتر سازند.
در اعلامیه از نهاد های جامعه مدنی، احزاب سیاسی بیرون از حاکمیت، مطبوعات آزاد و سایر نخبه گان سیاسی کشور نیز خواسته شده که تا به دادخواهی شان برای اوردن اصلاحات واقعی و غیر سیاسی در نظام انتخاباتی کشور ادامه دهند.
دیده بان انتخابات و شفافیت افغانستان به محمد اشرف غنی، رییس جمهور و عبدالله عبدالله، رییس اجرایی توصیه کرده است تا روند اصلاحات انتخاباتی را قربانی مصلحت های سیاسی نسازند و ازهر نوع مداخله سیاسیون که زمینه ساز فساد سیاسی در انتخابات آینده می شود. جلوگیری کنند.