حامد کرزی، رییس جمهوری پیشین که در مراسم گشایش فعالیت های « مرکز تحقیق و مطالعات افغانستان نوین» سخنرانی می کرد، بار دیگر تاکید کرد که پاکستان باید درک کند که افغانستان خط دیورند را به رسمیت نمی شناسد.
تحقیق در مورد خط مرزی بین افغانستان و پاکستان موسوم به "دیورند" یکی از عرصههای کاری مرکز تحقیقاتی و مطالعاتی افغانستان نوین بود که آقای کرزی در این مورد گفت که برای دیورند خط مرزی نه، بل خط فرضی استفاده شود.
آقای کرزی در این مراسم گفت: مشکلات که در مورد سرحدات و به خصوص خط دیورند که تحمیل شده استعمار بیرونی بوده و از نتایج ناگوار آن، ملت افغانستان و مردمان دو طرف خط دیورند رنج زیاد دیده اند.
کرزی با اشاره به اینکه در این باره باید ملتهای دو کشور تصمیم بگیرد، گفت که افغانستان، پاکستان را به رسمیت میشناسد و دولت پاکستان باید درک کند، خط دیورند «بر مردم و سر زمین افغانها» به زور استعمار انگلیس تحمیل شده و مردم این مناطق را از هم جدا ساخته است.
او تاکید کرد که طرح این مسئله به معنای دشمنی با پاکستان نیست.
این در حالی است که حامد کرزی در زمان ریاست جمهوری خود گفته بود که پاکستان او را در اسلام دعوت کرده و خواسته بود که خط دیورند را به رسمیت بشناسد، اما او آن را قبول نکرده است.
خط مرزی میان افغانستان و پاکستان در زمان حکمرانی عبدالرحمن خان شاه وقت افغانستان، در سال ۱۸۹۳ طی معاهدهای با هند تحت استعمار بریتانیا تعیین شده است.
اما گفته می شود که بعد از به وجود آمدن کشور پاکستان، حکومت وقت افغانستان، این خط را به رسمیت نشناخته و هنوز دو کشور بر سر آن اختلاف دارند.
خط دیورند از سالها به این طرف یکی از موارد اختلافی و مورد مناقشه میان افغانستان و پاکستان بوده و به گفته آگاهان امور سیاسی، یکی از دلایل مداخله پاکستان در امور افغانستان عدم به رسمیت شناختن خط دیورند است.
افغانستان از ۳۰ درصد آبش استفاده می کند
مسوولان مرکز تحقیق و مطالعات افغانستان نوین اعلام کردند که براساس پژوهش این نهاد، افغانستان تنها از ۳۰ درصد آب خود استفاده می کند.
عبدالله هیواد، رییس این مرکز گفت که ۷۰ درصد آب افغانستان به کشورهای همسایه سرازیر می شود و از میان کشورهای همسایه تنها با ایران در مورد استفاده از منابع آبی قرارداد رسمی امضا کرده است.
آقای هیواد تاکید کرد که برخی از کشورهای همسایه می خواهند افغانستان همچنان ناامن باشد تا آنها از منابع آبی استفاده کنند.
به گفته مسوولان مرکز تحقیق و مطالعات افغانستان نوین، هدف از ایجاد این مرکز ارزیابی دقیق مقدار آب، تشخیص میزان نیاز مردم به آب و چگونگی جریان آب به کشورهای همسایه است.
خبرگزاری بخدی