Quantcast
Channel: صفحه اصلی
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2167

اعتراض افغانستان به ثبت مثنوی مولانا از سوی ایران و ترکیه

$
0
0

 وزارت امور خارجه افغانستان از توافق ترکیه و ایران برای ثبت مثنوی معنوی، مولانا جلال الدین محمد بلخی به عنوان میراث مشترک فرهنگی دو کشور در سازمان یونسکو اعتراض کرده است.

در خبرنامه آمده است، نماینده یونسکو اطمینان داده که نگرانی افغانستان در پیوند با مثنوی معنوی را به مرکز آن سازمان گزارش خواهد داد
وزارت امور خارجه امروز(پنج شنبه) با انتشار خبرنامهء گفته است که نصیر احمد اندیشه، سرپرست و معین اداری و مالی این وزارت با خانم پتریشیا مک فلپس، نماینده یونسکو برای افغانستان دیدار کرده و مراتب اعتراض و نگرانی خود را به او رسما اعلام کرده است.
آقای اندیشه در این دیدار از تصمیم ایران و ترکیه ابراز نگرانی کرده و گفته است: هرگاه قرار باشد این اثر شناخته شده ادبی و شهکار عرفانی مولوی ثبت میراث جهانی یونسکو شود، واقعیت تاریخی زادگاه خداوندگار بلخ نباید نادیده گرفته شود و پیوند مولانای بزرگ با افغانستان نباید فراموش شود.
در خبرنامه آمده است، نماینده یونسکو اطمینان داده که نگرانی افغانستان در پیوند با مثنوی معنوی را به مرکز آن سازمان گزارش خواهد داد.
پیشتر (۱۱ جوزا) رسانه های ایران به نقل از رییس سازمان مرکز اسناد ملی این کشور اعلام کرد که با کشور ترکیه توافق کرده که مثنوی مولوی را به عنوان میراث فرهنگی مشترک ثبت کنند زیرا به گفته مقام های ایرانی مولانا یکی از وجه مشترک فرهنگی ایران و ترکیه است.
همچنان سید رضا صالحی امیری، مشاور رییس جمهور و رییس سازمان اسناد ایران درباره ثبت جهانی مثنوی مولانا گفته بود: "در حال حاضر در مرحله ثبت هستیم، ما به دلیل اشتراکات فرهنگی این کار را انجام دادیم. ایران و ترکیه اشتراکات فرهنگی زیادی دارند. باتوجه به اینکه مولوی در قونیه دفن شده، اما به زبان فارسی شعر گفته، هم ما و هم تُرک‌ها شرایط ثبت داشتیم.
در همین حال عطا محمد نور، سرپرست ولایت بلخ در شمال افغانستان نیز با ارسال یک مکتوب رسمی به محمود صیقل، سفیر و نماینده دایمی افغانستان در سازمان ملل از او خواسته تا در مورد اقدام انحصار گرایانه کشور های ترکیه و ایران به مسوولان سازمان یونسکو اعتراض کند.
در این نامه آمده است: از آنجایی که مولانا جلال الدین محمد در بلخ به دنیا آمده و سال‌های کودکی تا جوانی اش در وخش، سمرقند، شام، لارنده و بیشتر در قونیه تحت نظر پدر بزرگوار شان سلطان العلما بهاءالدین ولد که خود از دانشمندان نامی بلخ افغانستان بودند شکل گرفته، مولانای بلخ سبب افتخار و همگرایی منطقه یی است.
آقای نور تاکید کرده که اجازه ندهد با ثبت مثنوی به عنوان میراث کشورهای ترکیه و ایران، سهم بلخ و افغانستان که مادر مولاناست نادیده گرفته شود.
جلال الدین محمد بلخی، ملقب به مولوی و مولانا، در سال ١٢٠٧ میلادی (٦٠٤ هجری قمری) در بلخ افغانستان متولد شد و خانقاه بهاالدین ولد، پدر او در ولایت بلخ قرار دارد.
خبرگزاری بخدی


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2167

Trending Articles