صدها تن از شهروندان بامیان صبح امروز جمعه، بار دیگر در اعتراض به تغییر مسیر عبور خط انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت به جاده ها ریختند و دولت را به "لجاجت در برابر خواست های مشروع مردم" و "اعمال تبعیض سیستماتیک بر باشندگان مناطق مرکزی کشور" متهم کردند.
معترضان که از مسجد جامع شهید مزاری تا چوک الیکین مرکز بامیان راهپیمایی کردند، تبعیض در برق رسانی را "جفای نابخشیدنی" خواندند.
آنان همزمان از سازمان ملل خواستند که با وارد کردن فشار بر دولت افغانستان، به تاریکی دیرینه ولایات مرکزی، نقطه پایان بگذارد.
محمدظاهر احساس از فعالان مدنی بامیان در پایان این تظاهرات گفت که سران دولت به صورت آشکار در حق بخش بزرگی از شهروندان کشور ظلم و ستم روا می دارند.
آقای ظاهر گفت:" جامعه جهانی باید از نحوه مصرف کمک هایش به افغانستان نظارت کرده و نگذارد تا محروم نگهداشتن عمدی مردمی که همواره از روندهای دموکراتیک حمایت کرده اند، بیشتر از این تداوم یابد."
"طرح بدیل مردود است!"
موضوع برق 500 کیلوولت پس از آن جنجالی شد که دولت افغانستان سه ماه پیش، بر خلاف پیشنهاد شرکت تطبیق کننده پروژه، تصمیم به تغییر مسیر عبور این خط برق از بامیان به سالنگ گرفت؛ موضوعی که با واکنش ها و اعتراضات گسترده ای در داخل و خارج کشور مواجه شد.
به دنبال این اعتراضات که به جنبش روشنایی معروف شد، دولت افغانستان طرح بدیلی را مبنی بر انتقال ۳۰۰ میگاوات برق از بغلان به بامیان پیشنهاد کرد. معترضان اما این طرح را بدلیل مغایرت با ماسترپلان اصلی برق کشور، نپذیرفتند.
حسینداد خلیلی رئیس شورای ولایتی بامیان نیز طرح بدیل حکومت را مردود خوانده و تاکید کرد که شهروندان این ولایت به عنوان جزئی از جنبش مردمی روشنایی، در برابر بی عدالتی خواهند ایستادږ
خلیلی به خبرگزاری بخدی گفت:"دوره تبعیض و ستمگری به پایان رسیده و ما برای همه عدالت می خواهیم و خواستار انکشاف متوازن در سراسر کشور هستیم."
او می گوید که خط برق ۵۰۰ کیلوولت باید از بامیان به سمت جنوب امتداد یابد تا همه بتوانند از آن استفاده کنند.
هشدار به گسترش دامنه اعتراضات
همزمان با تظاهرات شهروندان بامیان، اعتراضات به تغییر مسیر خط انتقال برق از بامیان، در سایر از کشورهای جهان نیز تداوم یافته است.
در همین حال اعضای جنش روشنایی اعلام کرده است که اعتراضات درحالی رو به گسترش می باشد و دولت افغانستان در تلاش دستیابی به توافق با معترضان است.
روز گذشته و در پی آن که ده ها تن از افغان های مقیم بریتانیا در مقابل پارلمان این کشور تحصن کردند، شورای مردمی جنبش روشنایی در کابل نیز از آمادگی ها برای راه اندزای تظاهرات نا محدود خبر داد.
این جنش فردا (۲ اسد را تظاهرات نامحدود) اعلام کرده و گفته می شود که حکومت وحدت ملی هیاتی را برای مذاکره با اعضای این جنبش موظف کرده است.
این که تا کنون هیات از جانب دولت با مسوولان جنش روشنایی چی گفته اند، فاش نشده است.
حال حسینداد احمدی از دیگر فعالان مدنی بامیان می گوید که دولت تا کنون به توافق مشخصی با جنبش روشنایی دست نیافته و بار دیگر در تلاش مسدود کردن راه های منتهی به ارگ است.
احمدی گفت:"چنانچه فریاد حق طلبانه مردم شنیده نشود و تظاهرات نامحدود در کابل راه اندازی گردد، مسوول هر اتفاقی که می افتد دولت خواهد بود."
خیمه های تحصن
با این حال معترضان در بامیان با انتشار قعطنامه ای هشدار داده اند که در صورت تداوم بی اعتنایی دولت به خواست های شان، اقدام به برپایی خیمه های تحصن در مقابل دفتر ولایت و نمایندگی سیاسی سازمان ملل در این ولایت خواهند کرد.
قطعنامه گفته است که دولت باید هرچه زودتر فیصله اش مبنی بر تغییر مسیر عبور خط انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت را ملغا اعلام کرده و عاملان آن در شرکت برشنا و وزارت انرژی آب را به محاکمه بکشاند.