سران جنبش روشنایی می گویند که چگونگی وقوع رویداد خونین چهارراهی شهدا ( چهارراهی دهمزنگ سابق) باید از سوی نهاد های بین المللی مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد.
اعضای شورای عالی مردمی جنبش روشنایی امروز (چهارشنبه) طی نشست خبری اعلام کرد که نتیجه کار کمیسیون حقیقت یاب حکومت برای آن ها قابل قبول نیست، زیرا نتیجه کار این کمیسیون نمی تواند قناعت خانواده شهدا و این جنبش را حاصل کند.
داوود ناجی، عضو شورای عالی جنبش روشنایی با خواندن اعلامیهء این جنبش گفت: لجاجت حکومت در برابر یک خواست شهروندی از راه های مدنی باعث شد که تعداد زیادی از جوانان این کشور به خون بغلتند و حالا برای بررسی این فاجعه ملی که خود حکومت سبب آن است، کمیسیون حقیقت یاب تعیین کرده است.
به گفته ناجی، حکومت بلا فاصله و پس از انفجار که معترضان محل را ترک کردند با دست پاچگی و سراسیمه گی خون ها را شست و تمامی علایمی را که می تواند در یافتن حقیقت کمک کند را از بین برد.
او افزود: "از نظر ما هنوز حکومت و نیروهای امنیتی حد اقل متهم به بیتوجهی هستند، در این داستان حکومت خود متهم، خود دادستان و خود قاضی شده است."
ناجی گفت: این کمیسیون و نتایجش هرچه باشد از حالا از طرف خانوادههای شهدای معظم جنبش روشنایی و شورای عالی مردمی مردود است چون این کمیسیون، کمیسیون حکومتی است.
دلیل دیگری که آقای ناجی برای رد صلاحیت این کمیسیون عنوان کرد، این است که به گفته او، حکومت در ۲۱ ماه گذشته ۸۳ کمیسیون برای تحقیق رویدادهای گوناگون تشکیل داده که "همه آنها بی نتیجه مانده و خاک بر چشم مردم زده شده است."
این معترض عضو جنبش روشنایی گفت که خواست اصلی این جنبش این است که "یک کمیسیون بی طرف بینالمللی، خبره، متخصص و وارد در کار، این تحقیقات را انجام دهد."
پیشتر محمد اشرف غنی، رییس جمهوری کشور دو روز پس از حمله مهاجمان انتحاری به همایش اعتراضی جنبش روشنایی هیئت ۱۳ نفری را به ریاست فرید حمیدی دادستان کل کشور تعیین کرد تا این رویداد را بررسی کند.
در ترکیب این هیئت یک مشاور رییس جمهوری، دو نفر از کارمندان دفتر رییس جمهوری، دو نفر از کارمندان دفتر رییس اجرایی، معاونان سه نهاد امنیتی و دفاعی، معاون رییس ستاد ارتش، عضو کمیسیون حقوق بشر، یک عضو مجلس و یک عضو پیشین مجلس معرفی شدند.
اما شاه گل رضایی عضو مجلس نمایندگان گفته که عضویت در این کمیسیون را نمی پذیرد.
آقای ناجی گفت انفجار در همایش معترضان جنبش روشنایی در حالی روی داد که مقامهای امنیتی ده مسیر تظاهرات را به یک مسیر محدود کردند.
به گفته ناجی محل همایش معترضان را در چهار راه شهدا تعیین و با دادن مجوز رسمی به تظاهرات، تمام مراجع امنیتی شهر کابل را موظف به تامین امنیت این تظاهرات کرده بودند.
او افزود در حالی که در روز تظاهرات برای تامین امنیت نهادهای دولتی و محدود کردن تظاهرات، موانع کانتینری در بیشتر بخشهای شهر گذاشته شده و این بخشها تعطیل و دوکان بسته شده بود، دوکان های واقع در مسیر راهپیمایی و محل تحصن معترضان باز بود و حتا ۵۰ مامور امنیتی هم حضور نداشت.
این عضو جنبش روشنایی تاکید کرد که چگونگی تامین امنیت تظاهرات سوالی است که حکومت وحدت ملی باید به آن پاسخ دهد.
اهانت حکومت به شعور ملت
آقای ناجی در بخشی از سخنان خود اتهام مطرح شده علیه رهبران جنبش روشنایی مبنی بر تلاش آنها برای کشاندن "جوانان احساساتی به خیابانها" را به شدت رد کرد و آن را "بزرگ ترین اهانت" حکومت به "شعور ملت و خون شهدای روشنایی" خواند.
او افزود کسانی که در تظاهرات شرکت کردند و آن هایی که کشته شدند، آگاهانه برای تحقق خواست جنبش روشنایی به خیابانها آمدند و خود بیشتر از او تحصیل کرده بودند.
عضو شورای عالی مردمی جنبش روشنایی بار دیگر تکرار کرد که کشیدن خط انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت از بامیان همچنان خواست اصلی این جنبش است و حکومت باید با توجه به ریخته شدن خون بیش از ۸۰ عضو این جنبش این خواست را بپذیرد.
حکومت وحدت ملی پیش از این اعلام کرده بود این خط انتقال برق وارداتی از ترکمنستان از بامیان نخواهد گذشت، بلکه از سالنگ خواهد گذشت و در عوض آن یک خط ۲۲۰ کیلوولتی از بغلان به بامیان کشیده خواهد شد که مورد قبول جنبش روشنایی واقع نشده است.
جنبش روشنایی در حالی این مسائل را با رسانهها در میان می گذارد که دیروز اسدالله سعادتی عضو مجلس و دیگر عضو جنبش روشنایی از جانب محمد کریم خلیلی رییس حزب وحدت اسلامی و صادق مدبر رییس حزب انسجام ملی گفت که باب مذاکره با دولت هنوز باز بود و لازم بود تظاهرات به تعویق می افتاد.
اما آقای ناجی گفت که دولت خواست جنبش روشنایی را قبلا رد کرده بود که به منزله پایان مذاکره بر سر مسیر خط انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت بود.
این در حالی است که شماری از نمایندگان مردمی و بزرگان قومی ولایت بامیان امروز در دیدار با عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت از تصمیم حکومت برای امتداد لین ۲۲۰ کیلوولت برق وارداتی ترکمنستان به این ولایت استقبال کردند.
این نمایندگان بر تطبیق پروژه انتقال لین برق ۲۲۰ کیلوولت از دوشی به بامیان تاکید کرده اند.
خبرگزاری بخدی