وزارت احیا و انکشاف دهات از آغاز پروژه های توسعه ای در ۱۴ ولایت کشور خبر داده است. انجنیر نصیر احمد درانی، وزیر احیا و انکشاف دهات می گوید که با راه اندازی این پروژه ها بخش بزرگی از مشکلات مردم محل رفع خواهد شد.
آقای درانی امروز در کابل گفت که این پروژه های شامل ساخت سربندها، دیوارهای استنادی، کانالهای آبیاری، پل، پلچگها، ترناب، شبکههای آبرسانی، حفاری چاهها و ذخیرههای آب آشامیدنی صحی است که هزینه ساخت آن حدود ۲۵۰ میلیون افغانی می شود.
قرارداد ساخت این پروژه ها امروز با شوراهای انکشافی قریهها و برخی از شرکتهای خصوصی در کابل امضا شد.
وزیر احیا وانکشاف دهات گفت: "از جمله ۱۸۸ قرارداد، به تعداد ۴۰ قرارداد آن شامل پروژههای جلوگیری از تخریبات سیلاب است و ۱۴۸ پروژه دیگر شامل سکتور آبرسانی و تهیه آب اشامیدنی صحی می شود."
به گفته او قرارداد ۴۰ پروژه که جمعا به ارزش بیش از ۱۷۹ میلیون افغانی میشود (با ده درصد سهم شوراها) با شوراهای انکشافی قریهها و شرکتهای خصوصی به منظور دسترسی مردم به خدمات اساسی و توسعهی دهات به امضا میرسد.
این قرارداد ها شامل پروژههای جلوگیری از تخریبات سیلاب است که قرار است در کابل، بلخ، بغلان، بدخشان، غور، لوگر، قندوز، تخار، ننگرهار، پنجشیر، لغمان، فاریاب، کاپیسا و جوزجان تطبیق شود.
وزارت احیا و انکشاف دهات می گوید که پول ساخت این پروژهها توسط حکومت افغانستان و بانک انکشاف آسیایی پرداخت می شود.
نصیر احمد درانی می گوید که با تطبیق این پروژهها مشکلات دستکم ۲۰۲ هزار تن از باشندگان محل به حداقل خواهد رسید.
او افزود که برای حدود ۸۰ هزار تن نیز فرصت شغلی یا روز کاری ایجاد میشود.
آب آشامیدنی
وزارت احیا و انکشاف دهات، آنچه این وزارت دسترسی مردم به آب آشامیدنی خوانده، قرارداد ساخت ۱۴۸ پروژه در بخش آبرسانی را نیز امروز در کابل به امضا رساند.
نصیر احمد درانی گفت: "در حال حاضر دسترسی مردم دهات به آب آشامیدنی صحی به ۵۸.۴ درصد رسیده است و به منظور تهیه آب آشامیدنی به مردم، امروز قرارداد ۱۴۸ پروژه دیگر را در این بخش عقد میشود که از این پروژهها بیش از ۴۰ هزار تن مستفید میشوند."
به گفته درانی، این پروژهها شامل ۳۷ شبکه آبرسانی در ولایتهای هرات، غور، فراه، بامیان، پکتیا، زابل، نمیروز، سمنگان، کابل، پروان و حفاری ۱۰۵ حلقه چاه آب آشامیدنی در ولایتهای کابل، غزنی، پروان، فراه، ننگرهار، لغمان، کنر و جوزجان و همچنین ساخت ۶ حلقه چاه عمیق تحقیقاتی در ولایتهای کاپیسا، سرپل، قندهار، بغلان و پروان میشود.
هزینه مجموعی پروژههای آبرسانی ۷۹.۷ میلیون افغانی برآورد شده که توسط حکومت افغانستان، سازمان یونسیف و کشورهای عضو سارک پرداخت می شود.
وزیر احیا و انکشاف دهات در کابل به خبرنگاران گفت که شوراهای انکشافی و شرکتهای خصوصی موظف هستند تا این پروژه ها را براساس شرایط و قرارداد این وزارت و در زمان مشخص و با کیفیت پیشبینی شده تطبیق کنند.
نصیر احمد درانی همزمان هشدار داد در صورتیکه در تطبیق پروژهها تعلل و کاستی رونما شود، با تطبیق کنندگان آن برخورد جدی خواهد شد.
او گفت: "در حال حاضر در وزارت احیا و انکشاف دهات یک تیم نظارتی بسیار قوی ایجاد شده و هر ازگاهی در مرکز، ولایتها، ولسوالیها و قریهها به صورت منظم و سیستماتیک از پروژهها نظارت میکند."